6 Temmuz 2019 Cumartesi

gitar boyun askısı

Üreticisinin ismini alan bu gitar 1920 ve 1930' lu yıllarda Los Angeles' ta Hermann Weissenborn sebebi ile üretilmiştir. Yaklaşık 5000 adet orijinal enstrüman üreten weissenborn gitarlarının kaç tanesi kuvvetli şekilde günümüze kadar gelebilmiş her hangi bir bilgi sahibi değiliz. Weissenborn gitarlar diğer gitarlardan değişik şekilde birçok kalın bir sap yapısına sahiptir. Elimizle kavramamız imkansızdır. Bu nedenle kucağa oturtulup parmakları yüzeyinde kaydırmak şekli ile icra edilen gitar türüdür. Bu çalma tekniğinin adı ise lap Steel dir.
10. Perdesiz Gitar:

Ünlü müzisyenimiz Erkan Oğur sebebi ile hayata geçirilen bu gitar çeşidi klasik gitar gibi görünse de gerçekte ses yetenekleri şekilde birçok daha kapsamlı ve kocaman sesler verebilme yeteneğine sahiptir. Fretleri olmayan bu gitar Türk müziğindeki ara sesleri vermesi için imal edilen bir gitardır. Daha ilerleyen yıllarda çokça telli ve elektronik perdesiz gitar benzeri varyasyonları üretilmiştir.

Elektrogitar aşırı kolay bir tanımla gitar titreşimini gövdesinde bulunan manyetikler yardımı ile elektriğe çeviren ve böylece amfiye bağlandığında yüksek miktarda ses alınabilen gitardır. Diğer gitarlar gibi elektrogitarlar da sap, beden ve bas olmak üzere 3 ana bölümden oluşur. Bu arada bazı elektrogitarlarda bas bulunmayabilmektedir. Gitarda gövde, manyetikleri, sesin tonu ve seviyesini ayarlayan denetim devrelerini içeren ve tellerin bir ucunun bağlandığı bölümdür. Teller, köprü isim verilen madeni bir donanm üstünden geçenek ya gövdeye direk ya da köprünün kendisine bağlanmaktadır. Tellerin hemen altında, köprüyle sap içinde yer alan, tellerin Mekanik titreşimini elektriğe çeviren manyetikler, gövdenin içine yerleştirilen elektronik ses-ton kontrol devresine bağlıdır. Bu devre, manyetiklerden gelen sinyalin, amplifikatöre gitmeden öncelikle tonunda ve ses seviyesinde değişiklik yapmak için kullanılır. Ayrıca gene gövdedeki manyetik seçici anahtar, sesin rengini deştirmek için arzulanan manyetik ve ya manyetiklerin seçilmesini sağlar. Gövdenin sapla birleştiği yerin alt taraf, sapın gövde içindeki perdelerine kolay ulaşılması için, içeri doğru oyuk olarak yapılabilir (Single Cutaway). Bazı gitarlarda bu oyuk hem altta hem de üstte olabilmektedir (Double cutaway). Gövdenin sekli, gitar oturarak yada ayakta çalınırken en iyi dengeyi sağlayacak biçimde tasarlanır. Daha birçok rock müzikte kullanılır, birçok rockçı elektro gitar kullanır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder